W jaki sposób łączyć mięso z kakao i czekoladą, aby podkreślać jego smak?

Łącząc mięso z czekoladą możemy stworzyć prawdziwą poezję smaku. Takie niecodzienne połączenia nie są jedynie zarezerwowane dla doświadczonych kucharzy. Każdy z nas może przygotować je w domowym zaciszu. Jak podkreślić smak mięsa słodką nutą?

Eksperymentuj!

Obecnie jesteśmy dużo bardziej otwarci na kulinarne eksperymenty niż kilkanaście lat temu. Nikogo nie dziwi połączenie z miodu i musztardy, gdy przygotowujemy dressing lub twarogu i cebuli. Jednak czekolada dodawana do mięsa jest nowością i nie każdemu może od razu zasmakować. Zapewniamy, że warto! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby słodkie produkty łączyć ze słonymi lub wyrazistym smakiem mięsa. Podstawową zasadą łączenia produktów jest umiar – większa liczba składników o różnych smakach nie może być gwarancją sukcesu. Najlepszym dodatkiem jest dobrej jakości gorzka czekolada. Jednak czasami wystarczy tylko posypać danie wiórkami czekoladowymi, by nabrało odpowiedniego smaku. Po jaką czekoladę sięgać, by stała się znakomitym dodatkiem do dania, a nie zniweczyła naszych starań? Przede wszystkim musi być wysokiej jakości. Im wyższa zawartość kakao w ciemnej czekoladzie tym lepiej. My skorzystaliśmy z gorzkiej czekolady Wedla.

Czekolada i mięso w praktyce

Połączenie mięsa z czekoladą lub kakao to gorący trend w cenionych restauracjach. Gorzka czekolada znakomicie komponuje się z czerwonym mięsem, na przykład wieprzowiną, ale również doskonale smakuje kaczka w sosie czekoladowo-kawowym lub z nutką pomarańczy. Bardzo często czekolada gorzka lub kakao staje się bazą do wytrawnych sosów. Pasują zarówno do żeberek, steków wołowych, indyka czy kurczaka. Czekolada sprawi, że sos zyska głęboki smak i odpowiednią konsystencję. Połączenie słodkich produktów i mięsa bardzo często możemy spotkać w Meksyku. Podobno najlepsze chili con carne zawiera właśnie czekoladę i kawę. Poza mięsem wołowym mielonym obowiązkowymi składnikami są fasola czerwona, papryka i kukurydza. A co z białą czekoladą? Jest coraz częściej zestawiana z wytrawnymi daniami. Stanowi doskonale urozmaica zupy krem z białych warzyw lub wzbogaca sosy serowe (np. gorgonzoli). Sprawdź znakomite przepisy na dania mięsne z dodatkiem czekolady na wkuchnizwedlem.wedel.pl.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here