Rodzinne receptury nie niezwykłe dania

Kiedyś w każdej kuchni specjalne miejsce zajmowały książki kucharskie, z których każda gospodyni domowa korzystała według własnego widzimisię. Oczywiście każda w głowie miała najważniejsze przepisy, ale gdy chciała zaskoczyć czymś gości, sięgała do starej książki z przepisami, którą być może odziedziczyła po swojej mamie lub babci. Czasem był to zniszczony już zeszyt, który zawierał ręcznie pisane recepty na niezwykłe tradycyjne potrawy.

Takie przepisy kulinarne są dzisiaj na wagę złota. Nie dość, że są wspaniałą pamiątką, to spisane tam potrawy i sposoby ich przyrządzenia, są unikatowe i niepowtarzalne. Przepis kulinarny na jedyną w swoim rodzaju babkę wielkanocną, który pochodzi jeszcze od babci, zasługuje na miano prawdziwej tajemnicy rodzinnej. Ciasto to zachowuje świeżość przez co najmniej dwa tygodnie i każdego dnia jest smaczniejsze. Dostać taką możemy chyba tylko w rodzinnych i to z długą tradycją cukierniach, które chronią swoje receptury niczym największy skarb. Tak jak to bywa, np. z przepisem na tort Sachera, który jest znany tylko oryginalnym producentom tego ciasta.

Blog kulinarny Ewa Gotuje zawiera przepisy kulinarne, które bazują właśnie na takich rodzinnych recepturach. Ich wyjątkowość polega na tym, że bazują na prostych składnikach, które odpowiednio przygotowywane, dają niezwykły efekt. Kto wie o tym, że przepis kulinarny na udane i pyszne ciasto drożdżowe to nie tylko składniki, ale również odpowiednia technika wykonania?

Okazuje się, że takie ciasto trzeba ręcznie wyrabiać i to najlepiej po sto razy na jedną rękę. Co to tak naprawdę znaczy? A to właśnie, że trzeba ciasto wyrobić w jedną stronę ręką przynajmniej sto razy. Tylko to gwarantuje wyśmienity wypiek odpowiednio „nadmuchany” pęcherzykami powietrza, których w żaden inny sposób nie osiągniemy. Trzeba na to nie tylko siły, ale i cierpliwości. Blog kulinarny ewa-gotuje.pl zawiera cenne wskazówki, które są bardzo pomoce nie tylko w przygotowywaniu tradycyjnej kuchni polskiej, ale również innych oryginalnych przepisów z całego świata.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here