Masło orzechowe – zrób to sam!

Orzechy znane są ze swoich dobroczynnych właściwości, które czynią je zdrową alternatywą dla innych wysokokalorycznych przekąsek. Chociaż orzeszki ziemne są jednymi z najtańszych i są mniej chwalone w środowisku dietetycznym niż migdały czy pistacje, nie oznacza to, że nie warto włączyć ich do diety – posiadają wystarczająco dobrych składników, aby korzystnie wpływać na układy naszego organizmu. Zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób krążenia, witamina B3 wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i hormonalnego, a witamina E pomaga obniżyć ryzyko powstawania nowotworów. Poza tym, orzeszki arachidowe są bardzo smaczne – uwielbiają je dzieci i dorośli, a szczególną popularność zdobyły pod postacią masła orzechowego.

Wystarczy blender i szklanka orzeszków

Masło orzechowe to produkt uwielbiany przez sportowców – jest wysokobiałkowe i zawiera sporo argininy, która pełni szczególną rolę we wzmacnianiu mięśni, dlatego chętnie smarują nim chleb przed treningiem. Jednak nie tylko oni mogą korzystać z jego dobrodziejstw – jeśli uwielbiamy kanapki z masłem orzechowym za ich walory smakowe, nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić sobie takie masło w domu. W ten sposób zapłacimy mniej, niż za gotowy produkt, bo orzeszki arachidowe sprzedawane na wagę mogą być bardzo tanie, a żeby powstała z nich pasta do smarowania o dobrej konsystencji, wystarczy, że wrzucimy je do blendera.

Ze szklanki orzeszków przygotujemy około 150 gramów produktu, który nie będzie zawierał szkodliwych dodatków, takich jak utwardzone tłuszcze czy wzmacniacze smaku. Zadanie najlepiej spełni blender wysokoobrotowy, który na pewno nie przegrzeje się i nie zepsuje, mieszając gęsty produkt. Orzeszki należy miksować przez kilka minut, aż powstanie gładki krem. Jeśli wolimy masło orzechowe w wersji crunchy, można do uzyskanego produktu dodać orzechy rozdrobnione na kawałki.

Czy można zrobić masło z innych orzechów?

Wszystkie orzechy zawierają wystarczająco dużo tłuszczu, by można z nich było wyprodukować masło orzechowe, jednak niektóre będą potrzebowały przygotowania, zanim znajdą się w blenderze. Należy usunąć nie tylko łupiny, ale też skórki. Orzechy włoskie dobrze jest namoczyć, aby pozbyć się goryczki. Wybrane nasiona można podprażyć, a po ostudzeniu przystąpić do miksowania.

Aby uczynić domowe pasty z orzechów bardziej wyjątkowymi, można dodać do nich aromatyczne dodatki, na przykład wanilię i cynamon, albo osłodzić je syropem klonowym lub miodem. Mając kontrolę nad przepisem, można wyczarować wyśmienity dodatek do chleba, który pokochają wszyscy domownicy!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here