Historia francuskich s艂odyczy

0
161

Trzeba przyzna膰, 偶e historia francuskich s艂odyczy jest niezwykle bogata, chocia偶 te pierwsze s艂odkie rarytasy by艂y raczej proste, bez wykorzystywania wyszukanych, drogich sk艂adnik贸w. Warto przy tym doda膰, 偶e francuskie s艂odycze bardzo cz臋sto maj膮 swoje korzenie z innych stron 艣wiata. Ciekawostk膮 mo偶e by膰 fakt, 偶e s艂ynna francuska tarta zosta艂a stworzona po raz pierwszy z zastosowaniem przepisu na polsk膮 babk臋. Jak wida膰, r贸wnie偶 my mamy spory wk艂ad w tradycj臋 艂akoci znad Sekwany.

Tradycja jedzenia deser贸w

Francuzi uwielbiaj膮 wszystko, co s艂odkie. Od s艂odyczy zaczynaj膮 ka偶dy dzie艅, wspomnie膰 tu mo偶na chocia偶by o croissancie, czyli rogalu, kt贸ry we Francji uznawany jest za pieczywo 艣niadaniowe.

Cieszy fakt, 偶e francuskie s艂odycze w ogromnej wi臋kszo艣ci wci膮偶 wyrabiane s膮 przez lokalne manufaktury z wielopokoleniowymi tradycjami, a sami Francuzi najcz臋艣ciej zajadaj膮 艂akocie w tej pierwotnej, klasycznej ods艂onie, rzadko decyduj膮 si臋 na produkcj臋 i smakowanie nowo艣ci.

To, co charakteryzuje s艂odycze prosto z Francji, to najlepszej jako艣ci czekolada, najcz臋艣ciej p艂ynna lub w postaci musu, ale te偶 migda艂y, orzechy, aromat cytrynowy i karmel. Znanym dodatkiem s膮 te偶 kandyzowane owoce, kt贸re zreszt膮 pierwotnie stanowi艂y g艂贸wny sk艂adnik s艂odkich deser贸w.

Zobacz tak偶e: Naturalne wina francuskie

XVII wiek 鈥 rozkwit produkcji francuskich s艂odyczy

Je艣li podejmujemy ju偶 temat delikates贸w z Francji i ich historii, nale偶y wskaza膰, 偶e tzw. z艂oty wiek w tej dziedzinie przypada w kraju nad Sekwan膮 na wiek XVII. W艂a艣nie wtedy po raz pierwszy stworzono tart臋 z przepisu na polsk膮 babk臋. Dokonania tego dokona艂 polski cukiernik, kt贸ry pracowa艂 w Saint-Tropez.

Owocowa czy czekoladowa tarta nie jest jedynym 艂akociem, kt贸ry cieszy si臋 ogromnym zainteresowaniem r贸wnie偶 wsp贸艂cze艣nie. W tym samym czasie powsta艂y pierwsze francuskie praliny, czyli ma艂e czekoladki o r贸偶nym kszta艂cie i z r贸偶nym nadzieniem. R贸wnie偶 wtedy jednym z wyrob贸w cukierniczych by艂y eklerki, pod艂u偶ne ciastka z parzonego ciasta z wype艂nieniem z bitej 艣mietany.

Dzisiaj podstaw膮 francuskich s艂odkich specja艂贸w s膮 trufle i to one niejako symbolizuj膮 delikatesy z Francji, kt贸rymi zajadaj膮 si臋 mi艂o艣nicy czekolady z r贸偶nych stron 艣wiata. Warto jednak nadmieni膰, 偶e ta czekoladowa pralinka posypana kakao powsta艂a ca艂kiem przez przypadek i to dopiero w 1920 roku.

Francuskie s艂odycze 鈥 poznaj pyszno艣ci z Francji

Zajrzyj do sklepu online Gourmet i przekonaj si臋, jak pyszne s膮 francuskie s艂odycze. W jego ofercie znajdziesz 艂akocie z Francji w tej tradycyjnej ods艂onie oraz s艂odycze bardziej nowatorskie, kt贸re zdoby艂y uznanie wsp贸艂cze艣nie.

Kruche ciasteczka na bazie mas艂a, czekoladowe trufle, chrupi膮ce palmiers z karmelem i r贸偶norakie praliny, kt贸re dos艂ownie rozp艂ywaj膮 si臋 w ustach. Z艂贸偶 zam贸wienie, a przesy艂ka z klasycznymi s艂odyczami znad Sekwany ju偶 nied艂ugo zostanie dostarczona pod wskazany adres. Sprawd藕 sam, dlaczego francuskie s艂odycze s膮 znane i cenione na ca艂ym 艣wiecie.

ZOSTAW ODPOWIED殴

Please enter your comment!
Please enter your name here