Czy smażenie potraw to dobry sposób na ich przygotowanie?

0
606

Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod przygotowywania potraw, która ma jednak swoje wady. W większości przypadków ten sposób zdecydowanie nie jest zdrowy, w związku z czym coraz więcej osób decyduje się na inne metody przyrządzania posiłków. Jeśli jesteś jedną z osób, która najchętniej je posiłki przygotowane w ten sposób, warto stopniowo pozbyć się tego nawyku i zadbać o swoje zdrowie. Jednymi z alternatywnych metod, które znalazły wielu swoich zwolenników, jest pieczenie i grillowanie. Jeżeli zdecydujesz się na przyrządzanie posiłków w piekarniku, folia aluminiowa może okazać się bardzo pomocna.

Od ograniczenia smażonych potraw do ich całkowitego wyeliminowania z diety

Początki zrywania z nawykami zawsze są trudne. Wiele osób nie wyobraża sobie innych sposobów na przyrządzenie posiłku niż ich smażenie. Przykładowo – tradycyjny polski obiad, czyli kotlet schabowy, tłuczone ziemniaki i mizeria. Aby przygotować takie danie, musimy usmażyć kotleta na dość głębokim oleju. Nie jest to najzdrowsze rozwiązanie, dlatego też dobrym pomysłem jest zamienienie smażonego mięsa na mięso grilowane lub pieczone w piekarniku. Folia aluminiowa w gwiazdki świetnie sprawdzi się w tej sytuacji, ponieważ sprawi, że mięso nie wyschnie, ale będzie soczyste i miękkie. Jeśli chcesz stopniowo ograniczać spożywanie smażonego jedzenia, możesz zacząć od tego typu zmian. Oczywiście nie wszystko naraz! Jeżeli codziennie jesz smażone potrawy, ogranicz tę ilość do 3-4 dni w tygodniu i stopniowo zmniejszaj tę ilość co tydzień lub dwa. Spora część osób nie chce rezygnować ze smażenia, ponieważ uważa, że tak przygotowane danie ma więcej walorów smakowych. Jeśli należysz do tej grupy, spróbuj gotowania na parze, pieczenia lub grilowania i nie zapominaj o przyprawach. Papryka wędzona, czosnek czy sos sojowy to przykłady dodatków, które pozwolą zdrowo doprawić potrawę.

Folia aluminiowa pozwoli Ci zdrowo i smacznie przygotować mięso, ryby lub warzywa!

Folia aluminiowa doskonale sprawdza się do przygotowywania potraw w piekarniku. Można upiec w niej właściwie wszystko – ryby, owoce morza, mięso czy warzywa. Folia aluminiowa używana jest dzisiaj w niemal każdej kuchni, ponieważ zapobiega wysychaniu potraw podczas pieczenia. Warto jednak zdecydować się na chude mięso, ponieważ folia aluminiowa https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne sprawi, że tłuszcz się nie wytopi. Głównym atutem pieczenia w folii aluminiowej jest brak konieczności używania tłuszczu. Można wówczas przygotować zdrowe, smaczne danie, które na pewno posmakuje całej rodzinie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here