Historia francuskich słodyczy

0
521

Trzeba przyznać, że historia francuskich słodyczy jest niezwykle bogata, chociaż te pierwsze słodkie rarytasy były raczej proste, bez wykorzystywania wyszukanych, drogich składników. Warto przy tym dodać, że francuskie słodycze bardzo często mają swoje korzenie z innych stron świata. Ciekawostką może być fakt, że słynna francuska tarta została stworzona po raz pierwszy z zastosowaniem przepisu na polską babkę. Jak widać, również my mamy spory wkład w tradycję łakoci znad Sekwany.

Tradycja jedzenia deserów

Francuzi uwielbiają wszystko, co słodkie. Od słodyczy zaczynają każdy dzień, wspomnieć tu można chociażby o croissancie, czyli rogalu, który we Francji uznawany jest za pieczywo śniadaniowe.

Cieszy fakt, że francuskie słodycze w ogromnej większości wciąż wyrabiane są przez lokalne manufaktury z wielopokoleniowymi tradycjami, a sami Francuzi najczęściej zajadają łakocie w tej pierwotnej, klasycznej odsłonie, rzadko decydują się na produkcję i smakowanie nowości.

To, co charakteryzuje słodycze prosto z Francji, to najlepszej jakości czekolada, najczęściej płynna lub w postaci musu, ale też migdały, orzechy, aromat cytrynowy i karmel. Znanym dodatkiem są też kandyzowane owoce, które zresztą pierwotnie stanowiły główny składnik słodkich deserów.

Zobacz także: Naturalne wina francuskie

XVII wiek — rozkwit produkcji francuskich słodyczy

Jeśli podejmujemy już temat delikatesów z Francji i ich historii, należy wskazać, że tzw. złoty wiek w tej dziedzinie przypada w kraju nad Sekwaną na wiek XVII. Właśnie wtedy po raz pierwszy stworzono tartę z przepisu na polską babkę. Dokonania tego dokonał polski cukiernik, który pracował w Saint-Tropez.

Owocowa czy czekoladowa tarta nie jest jedynym łakociem, który cieszy się ogromnym zainteresowaniem również współcześnie. W tym samym czasie powstały pierwsze francuskie praliny, czyli małe czekoladki o różnym kształcie i z różnym nadzieniem. Również wtedy jednym z wyrobów cukierniczych były eklerki, podłużne ciastka z parzonego ciasta z wypełnieniem z bitej śmietany.

Dzisiaj podstawą francuskich słodkich specjałów są trufle i to one niejako symbolizują delikatesy z Francji, którymi zajadają się miłośnicy czekolady z różnych stron świata. Warto jednak nadmienić, że ta czekoladowa pralinka posypana kakao powstała całkiem przez przypadek i to dopiero w 1920 roku.

Francuskie słodycze — poznaj pyszności z Francji

Zajrzyj do sklepu online Gourmet i przekonaj się, jak pyszne są francuskie słodycze. W jego ofercie znajdziesz łakocie z Francji w tej tradycyjnej odsłonie oraz słodycze bardziej nowatorskie, które zdobyły uznanie współcześnie.

Kruche ciasteczka na bazie masła, czekoladowe trufle, chrupiące palmiers z karmelem i różnorakie praliny, które dosłownie rozpływają się w ustach. Złóż zamówienie, a przesyłka z klasycznymi słodyczami znad Sekwany już niedługo zostanie dostarczona pod wskazany adres. Sprawdź sam, dlaczego francuskie słodycze są znane i cenione na całym świecie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here