Przebyta kuracja antybiotykiem często ma duży wpływ na nasz organizm, ponieważ usuwa z organizmu nie tylko złe, ale też dobre bakterie. Wyjałowiona flora bakteryjna jelit potrzebuje czasu, aby się wrócić do poprzedniego stanu. W takim okresie, warto więc przyjmować szczepy bakterii probiotycznych.
Kuracja przy użyciu antybiotyków – konieczna w przypadku infekcji bakteryjnej – ma wpływ na nasz organizm, ponieważ zaburza funkcjonowanie mikroflory bakteryjnej jelit. Wyjałowiona flora jest pozbawiona równowagi bakteryjnej, co ma wpływ również nasz układ odpornościowy. Aby wesprzeć organizm po antybiotykoterapii, stosuj preparaty probiotyczne zawierające szczepy bakterii probiotycznych oraz wzbogać dietę o produkty fermentowane obfitujące w naturalne probiotyki. Po biegunce wywołanej antybiotykoterapią odpowiednia dieta to podstawa.
Osłabione jelita? Bierz probiotyki po biegunce
Zadaniem antybiotyku jest pozbycie się wszystkich chorobotwórczych bakterii z organizmu. Niestety przy okazji zniszczeniu ulegają również te dobre. Dlatego właśnie po antybiotykoterapii warto przyjmować probiotyki. Po biegunce po kuracji antybiotykiem pomagają uzupełniać zubożałą florę bakteryjną jelit.
Naturalne probiotyki
By wesprzeć organizm osłabiony po antybiotykoterapii, warto sięgać także po probiotyki naturalne. Korzystne dla mikroflory naszych jelit bakterie probiotyczne występują przede wszystkim w kiszonkach – sięgaj więc śmiało po kiszoną kapustę i ogórki w charakterze surówki do obiadu czy jako dodatek do kanapek. Za naturalne probiotyki uważa się także przetwory mleczne: jogurt, kefir, maślankę oraz zsiadłe mleko. To one są dziś przez lekarzy uznawane za najlepsze nośniki bakterii probiotycznych, ponieważ:
- są naturalnym środowiskiem występowania bakterii fermentacji mlekowej;
- produkt w formie płynnej umożliwia podanie dużej ilości żywych bakterii za jednym razem;
- bakterie probiotyczne wprowadzone razem z żywnością mają duże szanse na przeżycie w niekorzystnych warunkach środowiskowych;
- laktoza występująca w mlecznych przetworach to naturalny stymulator wzrostu bakterii probiotycznych.
Dieta po antybiotyku
Zaburzenie równowagi mikroflory jelitowej to nie jedyna kwestia, z jaką musi mierzyć się organizm po kuracji antybiotykiem. Odczuwasz spadek formy i zmęczenie ? To znak, że warto zadbać o odpowiednią ilość witamin i minerałów. Najlepiej dostarczyć je organizmowi wraz z dietą. Gdzie ich szukać?
Potrzebujesz teraz odpowiedniej ilości soli mineralnych i witamin w łatwo przyswajalnej formie. A to oznacza, że musisz pić dużo średniozmineralizowanej wody bogatej w magnez, potas i wapń. Jedz dużo warzyw i owoców. Sporą dawkę naturalnej witaminy C znajdziesz np. w owocach cytrusowych: pomarańczach, grejpfrutach czy pomelo, ale także w dzikiej róży i papryce. Dobrze jest też sięgać po warzywa zielone i korzeniowe, takie jak pietruszka (razem z natką), brokuł i brukselka. Najlepiej gotować je na parze, aby nie podrażnić żołądka i jelit, osłabionych antybiotykoterapią.
Źródło:
- https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/142829,probiotyki-prebiotyki-i-synbiotyki