Drożdże turbo – czy zdadzą one egzamin?

0
1810

Żyjemy w czasach, które bardzo szybko przyspieszyły i coraz częściej spotykamy się z sytuacjami, w których nie chcemy czekać. Dostrzec takie zmiany możemy w restauracjach, sklepach i podczas zamawiania usług w firmach usługowych, gdzie zazwyczaj musimy być cierpliwi, nim doczekamy się realizacji naszych zleceń.

Produkcja domowego alkoholu to kusząca propozycja dla wszystkich, lecz ona także wymaga cierpliwości. Warto zastanowić się nad tym, czy ten proces możesz przyspieszyć w wydajny i satysfakcjonujący sposób. Odpowiedzmy sobie na pytanie, czy drożdże turbo sprawdzą się podczas nastawiania bimbru, by już po kilku dniach od rozpoczęcia pracy, cieszyć się smakiem ulubionego trunku.

Dwa dni zamiast dwóch tygodni?

Drożdże turbo mają dokładnie taką samą ilość zwolenników, co i przeciwników. Można powiedzieć, że nie wymyślono jeszcze produktu, który byłby w stanie dogodzić wszystkim i jest to oczywiście prawda. Warto spojrzeć racjonalnie na tę pozycję i odpowiedzieć sobie jednoznacznie, że osoby z doświadczeniem, wiedzą i umiejętnościami, będą w stanie wykorzystać drożdże turbo tak, by smak i zapach alkoholu był wyjątkowo przyjemny.

Ich fenomen polega na tym, że są one w stanie przetworzyć cukier w ciągu dwóch dni, przy czym klasyczne i pospolite formy robienia bimbru, przewidują okres kilku tygodni. Wielu specjalistów twierdzi, że zabija to prawdziwy smak trunków, lecz jeśli filtracja i destylacja zostanie przeprowadzona w profesjonalny sposób, smak drożdży nie będzie wyczuwalny, a nuty dodanych owoców będą cieszyć podniebienie.

Drożdże turbo są obecnie dostępne we wszystkich sklepach gorzelniczych, więc jeśli macie trochę czasu i chęci na eksperymenty, zawsze możecie samodzielnie spróbować obydwu wariantów. Pamiętajcie na początku przygody z produkcją alkoholu, by testować wiele różnych metod – dzięki temu zdobędziecie szybko doświadczenie, którego brakuje wielu innym producentom.

Jakie przepisy wybrać?

Każdy musi znać przepis, który kojarzy się z ważną datą dla Polski. Mowa oczywiście o 1410. Jak rozszyfrować ten skrót? Otóż polega on na tym, że nastaw ma składać się z: 1 kg cukru, 4 l wody i 10 g drożdży. To wszystko należy wymieszać i odczekać odpowiedni czas, by cieszyć się wspaniałym smakiem czystego bimbru. Zalecamy jednak dodać do wszystkiego owoce, by smak był przyjemniejszy. W ten sposób otrzymacie ciekawe nuty i z pewnością będziecie jeszcze bardziej usatysfakcjonowani z finalnego rezultatu – nawet jeśli będzie to Wasz pierwszy samogon w życiu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here