Nowe badania dowodzą, że pszczoły mogą doświadczać pewnych stanów emocjonalnych.

Clint Perry wraz z zespołem naukowców z Queen Mary University w Londynie przeprowadził serię eksperymentów, w których dowiódł, że pszczoły po otrzymaniu cukru doświadczają pozytywnych stanów emocjonalnych. Cukier, jak twierdzi Perry, to ekwiwalent naszego „kawałka czekolady”, który poprawia nam nastrój i sprawia, że stajemy się bardziej optymistycznie nastawieni. Badacz chciał sprawdzić, czy podobną rolę będzie on odgrywał u pszczół.

By to sprawdzić, zespół najpierw nauczył pszczoły kojarzyć określone miejsca z nagrodą. Następnie badacze połowie z nich zaaplikowali kilka kropel wody z cukrem. Grupa pszczół, która otrzymała cukier, nie tylko była szybsza w poszukiwaniu miejsca z nagrodą, ale także poszukiwała nowych miejsc, gdzie nagroda potencjalnie może być. Naukowcy tłumaczą to właśnie efektem przeżywania pozytywnego stanu emocjonalnego, czegoś na kształt optymistycznego nastawienia.

Oczywiście, mimo że jest to behawioralna oznaka emocji, nie możemy powiedzieć, czy naprawdę ta połowa pszczelej grupy doświadczała uczucia szczęścia.

źródłó:

https://www.newscientist.com/article/2107546-dont-worry-bee-happy-bees-found-to-have-emotions-and-moods/